Gör egen saft på det vackra

rosensaft-1

Rosorna ger saften en vacker färg.

Här hemma har jag en lång vresrosenhäck som ger rosa vackra blommor. De är inte bara vackra att se på utan även goda att koka saft på. Och det är otroligt enkelt och går snabbt. Vad det smakar? Hmm … svårt att beskriva men lite som parfym – fast på ett gott sätt.

När du kokar rosenbladen försvinner färgen men när du tillsätter citronsyran
är det som trolleri och den klarröda färgen kommer fram igen.

 

 

Rosensaft

2 l rosenblad, lätt packade
2 l vatten
1,2 kg strösocker
2 msk citronsyra

Gör så här
1. Häll rosenbladen i en gryta – dock inte av aluminium – och häll på vattnet. Koka 5 min under lock.
2. Tillsätt socker och citronsyra. Koka upp, rör om väl och dra kastrullen av plattan. Låt svalna och sila saften. Häll upp i rena flaskor.
3. Späd med vatten till lagom söt saft och servera väl kyld, gärna med isbitar.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

37 Comments

  • Reply Lantligt i smultronbacken 26 juni, 2012 at 06:10

    Spännande. Här har vi tagit bort våran stora rosbuske då det blev taggar överallt som spred sig som ogräs. Det fick bli syrensaft istället. Gott det med, men som sagt, svårt att beskriva vad det smakar.

    Kram Teres

  • Reply Pia Gustafsson 26 juni, 2012 at 06:21

    Åh vad läckert. Vi har en häck så nu ska det bli både rosensaft och flädersaft idag.En riktig prinsessdryck! Tack för annorlunda tips. Kram Pia

  • Reply Hanna 26 juni, 2012 at 06:24

    Det visst jag faktiskt inte att man kunde göra. Den ser helt underbar ut.
    Kram
    Hanna

  • Reply Vårt röda hus 26 juni, 2012 at 06:53

    Vacker saft! Jag gjorde rabarbersaft häromdagen, också jättegod. Jag använder alltid min syltgryta i aluminium… vad händer menar du?

    Kram Eva-Mari

    • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 07:01

      Om man kokar något surt i en aluminiumkastrull så kan det "fälla" av sig i det man kokar. Det gäller i synnerhet sura saker som rabarber eller vinbär. Rosenblad är kanske inte så sura, men eftersom man även använder citronsyra i rosensaften så kan det få aluminiumet att fälla. Och man vill ju inte gärna dricka aluminium … :)

      Kram Sofia

    • Reply Fägring Stor blommor och design 26 juni, 2012 at 10:46

      Ska testa detta recept nästa vecka . Då är det dags för pyssel semester

  • Reply Fröken Kråknäs 26 juni, 2012 at 07:10

    Vilket trolleri! Det låter som om det är något jag måste prova på.

    Ha en fin tisdag!

    Kram Katarina

  • Reply Bruno och Mig 26 juni, 2012 at 07:13

    Vilken fin saft! Underbara bilder som alltid. Detta ska jag pröva bara mina rosor slagit ut ordentligt.
    Ha en bra dag
    Kramar Louise

  • Reply Hemma på ekbacken 26 juni, 2012 at 07:14

    Vad härligt det låter med rosensaft, det ska jag försöka göra.
    Kram Linda

  • Reply Vit dröm 26 juni, 2012 at 07:21

    Hade ingen aning om att man kunde göra saft på rosor! Men vilken kul grej, och läcker färg blir det också!
    Ha en bra dag!
    Kram Anna

  • Reply Rebecca Boström 26 juni, 2012 at 08:06

    Å vilket bra tips!!
    ja får gå och stjäla lite blad från vår snälla granne=)

  • Reply Marianne 26 juni, 2012 at 08:07

    Ser ju alldeles vackert ut:)
    Kan man göra det på vilken ros som helst?
    Har en vit stor buskros som doftar gudomligt gott, kanske funkar med den med…
    Kram Marianne

  • Reply ann 26 juni, 2012 at 08:37

    Ja det må jo prøves. Anede ikke man kunne lave rosensaft, som oven i købet kan drikkes!!!!

  • Reply House number 11 26 juni, 2012 at 09:32

    Ja, detta skulle mina flickor gilla skarpt! Jag kommer ihåg när jag var liten och gjorde rosenvatten/parfym! Spännande!
    Ha en fin dag!
    Kram Jenny

  • Reply EM (elsamarianne) 26 juni, 2012 at 09:48

    Det här måste jag prova också. Kan man göra den på nåt annat än socker? Typ såna sötningsmedel?
    kram elsamarianne

    • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 09:52

      Ingen aning … men det borde ju gå. Testa vettja :)

      Kram Sofia

  • Reply Life's Silverlining and I 26 juni, 2012 at 11:25

    Visste inte man kunde göra rosensaft ser både gott och lätt ut. Kram Nilla

  • Reply Kavallinskan 26 juni, 2012 at 12:56

    Hade ingen aning jag heller! Men det låter gott :)

    kramar

  • Reply Emelie 26 juni, 2012 at 13:06

    Rosensaft är nog den godaste saften av alla! Förra veckan gjorde jag rosenmarmelad, smakar samma som rosensaft. Syrran beskrev smaken rätt bra "Den smakar precis lika gott som rosor luktar!"

  • Reply Helena, Craft and Creativity 26 juni, 2012 at 13:09

    Ser gott och vackert ut! Bra tips! :)

    Ha en fortsatt fin vecka! Kram

  • Reply mest virkat 26 juni, 2012 at 15:35

    Har provat detta nu. Det var riktigt häftigt när man hällde i citronsyran. 😀 Gott blev det med. Och färgglada bilder 😀 Tack!

    • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 15:37

      Så roligt att jag inspirerade. Snyggt blev det i dina små flaskor också! :)

  • Reply Veronica 26 juni, 2012 at 17:37

    Spännande med rosensaft. Jag gjorde syrensaft förra året men det var ingen höjdare. Smakade bara som parfym så jag hällde ut allt igen. Man ska nog vet vilken syrensort man ska välja och inte bara ta den man råkar gå förbi på promenaden, för många verkar gilla det =)

  • Reply A House With A View 26 juni, 2012 at 19:01

    Vaaaa, hade ingen aning om att det gick att göra saft på rosor!! Man lär sig något varje dag så tack för det, fniss. Vackra foton!!! Andas sommar:) Jag har också glasflaskor till saften, det gör mycket för intrycket att ta fram dessa på fikabordet en varm sommardag tycker jag:)

    Stööööööööööörsta kraaaaaaaaamen aka

  • Reply Svea 26 juni, 2012 at 19:33

    Häftigt!! Lät ju lätt :) Men det var ju det där med rosenblad, här har inget blommat än!
    Hoppas du får varma fina dagar så saften kan testas!
    // Sandra

  • Reply Johanna 26 juni, 2012 at 19:38

    Åh vilken härlig blogg du har med massor av fina bilder och inspirerande pyssel!

  • Reply Skyddsänglar 26 juni, 2012 at 19:58

    Mmm vad gott det ser ut. Skulle gärna smaka, en saftälskare som jag!

  • Reply Livet på Vestergård 26 juni, 2012 at 20:08

    Vilken vacker färg på saften. Det där borde man prova, det verkar ju faktiskt vara ganska lätt :)
    Kram Kicki

  • Reply Nickie - Villa Bergli 26 juni, 2012 at 20:13

    Åh så spännande! Det måste jag prova!
    Fin färg blev det också :)

    Tack för tipsen!
    Kram.

  • Reply Veronica 26 juni, 2012 at 20:38

    Vilken festlig grej, det har jag aldrig provat innan.

    Tänkte ge dig ett tips från ditt förra inlägg med de små fulingarna i rabatten.Testa att lägga ut kaffesump där du inte vill ha dem, det brukar funka. Jag brukar spara sumpen på jobbet och ta med hem i en hink. Har en massa kaffeälskande kollegor där så det blir ju lite på en vecka..hahaha

    Ha det gott!
    kramelikram Veronica

  • Reply creando 26 juni, 2012 at 22:41

    Fniss…"lite som parfym, men på ett gott sätt". Svårt att beskriva ja :) :)

    Spännande är det iallafall. Kanske får på på jakt här i trakten och palla lite rosor hos någon som har gott om det… :)

    Kramar Kicki

  • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 27 juni, 2012 at 11:20

    Vilken underbar idé!! Har precis gått och funderat på de där vackra vresrosorna och hur snabbt de kommer att blomma över… Men visste inte att man kunde bevara dem i form av saft. Ljuvligt!

  • Reply Anna 27 juni, 2012 at 17:10

    Åhh, rosensaft gjorde jag förra året så gott och fint!
    Ha en fin vecka!

  • Reply Anonym 29 juni, 2012 at 11:43

    Det ska jag pröva! Roligt med nya smaker! Testade syrénsaft, så läckert det också!
    Trevlig helg!
    Susanne i Finland

  • Reply Sanna Hornbrink 5 mars, 2015 at 09:16

    Jätte spännande, tror du det går bra med vilka rosor som helst i trädgården, vill inte förgifta mina gäster :)

    • Reply hildashem.se 5 mars, 2015 at 10:41

      Oj, det vågar jag inte svara på. Vill inte heller stå ansvarig om dina gäster blir sjuka 😉
      Gör en googling och se hur det verkar vettja :)

  • Reply Året som gick - Hildas hem 29 september, 2015 at 16:50

    […] var månaden då jag gjorde saft på blommor, hade sommar på balkongen och hade äran att få jobba med […]

  • Leave a Reply