hållbart liv

Återvinning av värmeljus

Det går åt ganska många värmeljus i hemmen så här års. På ett år så gör vi i Sverige åt ungefär 300 miljoner. Det är rätt många. De senaste åren har jag börjat återvinna de tomma kopparna efteråt. Men vad jag nyligen lärt mig är att man även ska separera den där lilla metallplattan på botten som håller veken på plats. Det visste jag inte förut. För om man inte gör det så är återvinningen meningslös. Jag har alltså återvunnit dessa koppar i flera år till, nästan, ingen nytta. Ibland känns det hopplöst, men det är bara till att börja om och göra rätt.

Ibland är det bra att veta orsakerna till varför man ska göra något för att få sysslan med återvinning att kännas meningsfull, tycker jag.Och anledningen är att vekeshållaren är av järn, medan koppen är av aluminium. I återvinningsprocessen fastnar järnet på magneter, och om vekeshållaren sitter fast i stearinet i botten så följer även koppen med till stålåtervinningen. Och när järnet smälts ner så brinner aluminiumet upp och man förlorar möjligheten att återvinna den. Det är slöseri med energi eftersom man vid återvinning av aluminium bara förbrukar fem procent jämfört med den energi som går åt vid nytillverkning. Så nu när jag vet, kommer jag att lägga den lilla extra sekunden det tar att pilla bort den där lilla pluppen när jag återvinner mina värmeljus. Så att det blir rätt.

Pilla bort den lilla pluppen på botten för att få det rätt i återvinningen.

 

Vill du läsa lite mer om det kan du läsa hela artikeln.

//Sofia ♥


PS. Idag är det sista dagen att vara med att tävla om en valfri tavla av mig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hemma på Ekbacken 9 december, 2013 at 08:30

  Ja det är inte lätt att göra allt rätt. och jag hade ingen aning o detta heller tills jag hörde det på tv. Och med tanke på alla ljus jag använder så är det viktigt att börja där.
  Kram Linda

 • Reply susanne 9 december, 2013 at 10:31

  Men jösses, hur ska man veta allt sånt. Här har jag gjort fel i alla år, det är sånt som får en att tröttna… Men jag tar nya tag – gör om och gör rätt! 🙂 /Susanne

 • Reply Fredrika 9 december, 2013 at 16:22

  Tänk att det hade jag ingen aning om. Men lär sig nått nytt varje dag! Du gav mig dessutom en bra idé om vad jag ska göra med mina två turkosa ittala skålar som bara står i skåpen!

  MVH

  Fredrika

 • Reply stella 22 december, 2013 at 09:28

  Jag brukar även återvinna stearinen som kanske är kvar i kopparna. Jag samlar på mig det i en burknoch gör nya ljus!:)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.